top of page

Reisblog Yoga Nidra opleiding

Jij denkt misschien, weeral een andere vorm van yoga? En wat doet deze yogavorm? Want er zijn ondertussen al veel verschillende soorten yoga. Maar elke vorm is anders en niet iedereen vind elke vorm leuk. Probeer verschillende dingen om te kijken wat je leuk vind en waar je interesses liggen. Ik ga je in deze blogpost wat meer vertellen over de opleiding die ik hierover heb gevolgd.

Maar eerst wil ik wat meer vertellen hoe ik tot bij deze vorm ben gekomen. Ik heb alles te danken aan mijn leraar Manoj Bhanot van Yogalife. Ik wou eigenlijk een retraite gaan volgen in oktober 2019, ik voelde mij moe en had nood aan wat tijd voor mezelf, opnieuw ruimte te maken in mijn mind en vooruit te gaan. Jammer genoeg hadden ze het retraite verandert naar een Yoga Nidra opleiding. Toen ik dat las dacht ik: “lap nu moet ik nog een andere optie vinden voor dit jaar”. Ik weet nog heel goed wat hij zei: “Lindsey, you will get the vacation feeling and you will get what you really need”. Na veel wikken en wegen heb ik toch maar beslist dat ik naar ”verre” India zou gaan, vertrouwende op de woorden van mijn leraar dat alles zou goedkomen. Daarna dacht ik: “India is het mekka van de yogaopleidingen dus daar moet ik toch zeker wel eens geweest zijn”. Wat een mooie fantastische onbeschrijfelijke reis is het geworden. Ik ga proberen mijn ervaringen neer te pennen.

Wat doe je vooraf als je op reis gaat? Ik zoek meestal op wat ik daar allemaal kan doen. Voor een Yoga opleiding is dit niet anders. Ik las verschillende artikels over Yoga Nidra. De meeste artikels beschreven allemaal dat 1 u Yoga Nidra gelijk staat aan 4 u slapen. Dus mijn interesse was zeker gewekt. Misschien het jouwe ook wel? Daarnaast kwamen ook de voordelen naar boven: rust, kalmte, je voelt je beter in je vel en je kan manifesteren wat je wil in je leven, meer creativiteit,… Wie wil er dat ook niet allemaal hebben?

En dan het moment aangebroken, een beetje zenuwachtig vertrok ik naar het treinstation om naar de luchthaven (Schiphol, Amsterdam) te gaan. Het avontuur begon daar al reeds. Ik moest een aantal keren overstappen om tot de eerste bestemming (de luchthaven) te geraken en bij de laatste overstap van de trein stond ik met mijn koffer in Amsterdam-Centraal. Er werd omgeroepen dat de treinen niet meer gingen rijden naar de luchthaven. Uiteindelijk een taxi met een lieve dame kunnen nemen naar de luchthaven om daar 75 minuten voor de vlucht vertrok aan te komen. Zoals je weet moet je dan je bagage nog inchecken, door de paspoortcontrole en security checks, alvorens je naar de gate kan wandelen. Vijftien minuten voor de vlucht vertrok ben ik aangekomen aan de gate. Eind goed al goed. Na een lange vlucht, met tussenlanding in Mumbai kom ik aan in Goa en ruik ik de warme, vochtige lucht en besef ik dat deze mooie reis met challenges reeds begonnen is. Aangekomen in het hotel, krijg ik mijn hutje toegewezen en denk ik: “oei, ga ik dit wel redden”? Een hutje is namelijk heel primitief. Maar de basis voorzieningen zijn er. Eerst maar even wat bijslapen en dan zien we wel.

De openingsceremonie, was heel mooi. De shala hebben we daarvoor mooi versierd met mooie doeken en bloemen. De matjes en kussens liggen netjes in een cirkel. Nu begint de kennismaking met elkaar want deze reis gaan we met elkaar delen.

De dag wordt telkens gestart met een heerlijke meditatiesessie gevolgd door Yoga. Na de eerste yogales merk ik al dat er een enorme rust over mij is heen gekomen en dat ik helemaal klaar ben voor dit avontuur. Nadien lekker ontbijten in het restaurant aan de zee, daarna krijgen we interessante lezingen. Hieronder kan je enkele voorbeelden terugvinden:

  • Wat is Yoga Nidra?

  • Hoe werkt het?

  • Hoe is het ontstaan?

  • Hoe moet je zelf een les opstellen?

  • Verschil tussen Yoga Nidra en slapen.

Ps. Je kan de antwoorden in verschillende blogs terugvinden.

Na de lezingen lieten we alles even bezinken en hadden we vrije tijd. Ik dacht, ik ben in India en het zal zeker wel mooi weer zijn maar helaas was het pindakaas (de eerste 2 dagen en de laatste 2 dagen gelukkig wel). We hebben de serieuze kracht van de natuur mogen meemaken onder de vorm van een Cycloon. Het water kwam heel hoog en wij hadden op een gegeven moment geen strand meer.

Langs het dak van de shala drupte het water naar binnen. Gelukkig waren we creatief en konden we les volgen in een hotelkamer.

In de namiddag was het tijd om het lesgeven te oefenen maar eerst moesten we zelf een volledige Yoga Nidra sessie volgen. Onder het motto: “You need to practice what you preach!” Tijdens deze sessie ben ik wakker gebleven en af en toe weg gedwaald. We werden verzocht om in stilte naar de zee te wandelen op onze blote voeten. Terwijl we wandelen voel ik het zand tussen mijn tenen en beginnen te tranen raar maar waar te stromen. Het enige wat ik bij mijzelf kon denken was: "Wat is dit? Waarom moet ik wenen?" Helemaal op het strand gekomen zie ik de mooie golven op de zee en voel ik mij zo nietig. De tranen blijven stromen en ik accepteer het moment.

Tijdens de volgende dagen werden we tijdens de lezingen helemaal ondergedompeld in de leer van de Yoga Nidra maar ook verschillende andere onderwerpen en oefeningen. Eén daarvan was: "Wat wil je in je leven? Wat is je dharma (doel)?" Allemaal zeer interessante oefeningen maar ook heel moeilijk. Hier ben ik nog steeds niet helemaal uit maar wat ik wel zeker wist was dat alles wat ik had geleerd kon vertaald worden naar een nieuwe lesvorm. Dit gevoel kwam van diep van binnen en zo geschiede het. De Soft flow & Yoga Nidra lessen zijn gestart op 18/01/2020 in Nieuwmoer (Kalmthout).

Aan het einde van de opleiding, voelde ik dat er een diepe rust over mij was heen gekomen en dat ik klaar was om al het gene dat ik had geleerd, in de praktijk te brengen.

Wil je meer weten over Yoga Nidra? Kijk dan zeker naar de andere blogs die ik hierover heb gemaakt.

Heb ik je zin doen krijgen om een lesje bij mij te komen volgen? Kijk dan zeker onder het gedeelte yogalessen op www.yogista.be. Je kan ook een aantal gratis Yoga Nidra’s terug vinden onder het gedeelte gratis.

Of ben je geïnteresseerd om zelf een Yoga Nidra opleiding te volgen. Neem dan zeker een kijkje op www.yogalife.be of www.yogalife.com

Namasté,

Yogista Lindsey

bottom of page