top of page

Wat is yoga? Waarom is Yoga goed voor jou?

Wat is yoga?

Wat is yoga nu eigenlijk en wat betekent dit voor mij? Heb jij je dit al eens afgevraagd? Alvorens ik een Hatha yoga docentenopleiding volgde, niet. Deze vraag intrigeerde mij en zo ben ik verder onderzoek gaan doen. Ik ontdekte dat er al heel wat boeken, blogs, websites geschreven zijn over yoga, wat kan betekenen dat je het bos door de bomen niet meer kan zien door de vele informatie. Ik heb hieronder informatie voor jou verzameld en ik geef ook mijn eigen visie over yoga.

Maar eerst de volgende vraag aan jou: "Heb jij jezelf al eens afgevraagd wat yoga voor jou betekent?" Noteer het even voor jezelf en lees daarna verder.

Het woord yoga komt uit het Sankriet (of oud Indiaans). Als we dit letterlijk gaan vertalen betekent dit: "verbinden". Als we dan verder gaan kijken wat het woord "verbinden" betekent, dan slaat dit op het "verbinden van lichaam, geest en emoties". Hoe realiseren we dit nu tijdens yoga? Dit vraag je jezelf misschien nu af? We gaan een aantal elementen beoefenen tijdens onze yoga practice nl. asana's (houdingen), pranayama (ademhalingstechnieken), mudra (gebaar, houding), bandha (energiesloten), shatkarma (reiniging) en Dharana (meditatie). Door te focussen op deze elementen tijdens je practice, verleggen we onze focus naar onszelf. Zo komen we dichter tot onze eigen kern en creëren we balans.

Als het voor jou nog niet helemaal duidelijk is, lees zeker verder.


Onwaarheden over yoga

Er zijn nog steeds een groot aantal onwaarheden over yoga. Ik heb ze hieronder voor je opgelijst.

Je moet flexibel zijn

Dit is absoluut niet waar. Je wordt net leniger als je yogahoudingen gaat beoefenen. Je gaat jezelf verlengen door je lichaam in houdingen te brengen die we in het dagelijkse leven niet gebruiken. Hetgeen je bijvoorbeeld niet hebt als je gaat lopen, dan verkorten net je beenspieren. Sporten in combinatie met yoga is daarom ideaal. Daarnaast wil ik ook nog even benadrukken dat yogaoefeningen geen rek en strekoefeningen zijn maar wel overwogen houdingen die jezelf in balans kunnen brengen.

Enkel voor oudere mensen

Yoga is voor jong en oud. Man of vrouw. Iedereen die de behoefte heeft om yoga te beoefenen kan dit zeker doen. Het enige waar je ten allen tijden rekening mee moet houden is dat je moet luisteren naar je eigen lichaam en jou grenzen. Als je dit niet doet, en je voelt ergens stekende pijnen, kan je mogelijks blessures oplopen.

Zweverig

Yoga is niet zweverig. We leven in een hele drukke tijd waar mensen steeds meer moeten presteren op hun werk. Daarnaast zijn er ook nog de sociale media en vrienden die we tevreden willen houden. Mensen ervaren geen rust meer en zijn altijd bezig met andere dingen dan met zichzelf. Bij yoga staan we stil en kijken we naar onszelf op dat moment. Er is geen toekomst, er is geen verleden. We proberen ons malende brein en onze to do lijstje eventjes vergeten tijdens onze yogabeoefening.

Godsdienst

Yoga is geen godsdienst en ook geen onderdeel ervan. Je vereerd geen "god" maar je kijkt naar binnenin jezelf.


Waarom yoga goed is voor jou?

Yoga beoefenen kan verschillende voor delen hebben. Ik som er hier een aantal voor je op:

 • vermindering van stress

 • vermindering van pijn vb. scoliose

 • verbetering van ademhaling vb. langere, en diepere ademhaling

 • verbetering flexibiliteit

 • toename van spierkracht

 • verbetering van de bloedcirculatie

 • focus op het "nu"

 • innerlijke vrede

Verschillende stijlen

Er zijn verschillende soorten/stijlen yoga. Zorg ervoor dat je zeker een stijl kiest die bij jou past en probeer er desnoods verschillende uit. Hieronder kan je een kort overzicht van een aantal yoga stijlen/soorten terugvinden:

 • Hatha yoga

 • Yin yoga

 • Vinyasa yoga

 • Iygengar yoga

 • Bikram yoga

 • Ashtanga yoga

 • Kundalini yoga

 • Dru yoga

 • ...

Wat betekent yoga voor mij?

Yoga heeft in mijn leven al veel betekent. Het heeft mij door een moeilijke periode geholpen. Ik beoefende hiervoor al een tijdje yoga in onze plaatselijke fitness. Dit was ook toen ook mijn eerste kennismaking met yoga en ik had toen ook allerlei gedachten over yoga. Is dit wel iets voor mij? ben ik hier niet te jong voor? Ben ik wel lenig genoeg? Is dit niet iets heel zweverigs? En ga zo maar verder... Mijn yogadocente heeft mij in deze periode enorm geïnspireerd en geïntrigeerd. Tijdens deze lessen vond ik rust en leerde ik een aantal essentiële elementen die later belangrijk zouden worden. Toen mijn relatie in 2014 eindigde werden de paniek- en angstaanvallen nog sterker getriggerd tot het op een bepaald punt moeilijk was om buiten te begeven. Door yoga en aansluitend therapie ben ik door deze moeilijke periode geraakt en heb ik goede handvaten om hiermee te kunnen omgaan. In November 2017 vond ik de tijd rijp om een Yoga Teacher training te volgen. De opleiding volgde ik bij Yogalife, International school for yoga teachers (RYT 200 hours). In april 2018 studeerde ik af. Door deze opleiding te volgen ben ik zelf als persoon enorm gegroeid en heb ik opnieuw vreugde in het leven. Elke keer als ik nu op mijn yogamat stap, kan ik opnieuw connecteren met mezelf. Dan voel ik onvoorwaardelijke liefde voor mezelf en kom ik tot rust.

Wil jij dit ook ervaren? Kom dat eens een groepsles volgen of boek een privélesje.

Namasté van Yogista Lindsey

PS. Vergeet niet om hieronder in de comments te noteren wat yoga voor jou betekent.

Yoga is not an ancient myth buried in bolivion. It is the most valuable inheritance of the present. It is the essential need of today and the culture of tomorrow.

- Swami Satyananda Saraswati

bottom of page