top of page

Starten met yoga

Ben jij klaar om met yoga te starten?

Als het antwoord ja is, lees dan zeker verder. Als je twijfelt kan dit artikel je misschien helpen om je te overtuigen. Ik zal je vertellen hoe, wat en waar je yoga kan beoefenen, wat je nodig hebt tijdens een yogalesje en welke kledij je hiervoor nodig hebt.

Hoe begin je aan je zoektocht?

Er zijn verschillende mogelijkheden om yoga te beoefenen. Je kan naar een yogastudio in de buurt gaan. Zij organiseren verschillende soorten Yoga lessen (voor meer informatie lees verder hieronder). Bij sommige yoga teachers kan je thuis een yogalesje volgen. Als je jezelf niet comfortabel voelt om naar een yogales te gaan, kan zoeken naar een teacher die privélessen lessen geeft of die bij jou kan langs komt thuis. Houdt hiermee wel rekening dat dit vaak erg duur is. Daarnaast kan je thuis yoga beoefenen via video's van YouTube en dit is lekker helemaal gratis. Vraag je daarom zelf eerst af wat jij wil.

Als je weet hoe je yoga wil beoefenen dan kan je kijken welke yoga stijl het beste bij je past of probeer zeker verschillende stijlen uit. Bij de meeste gegeven yogalessen in een studio kan je vaak een proeflesje volgen alvorens je een beurtenkaart of abonnement dient aan te schaffen.

Welke verschillende yogastijlen zijn er?

Hatha yoga

Je kan Hatha yoga opsplitsen in "Ha" en Tha". Het woord "Ha" betekent zon en het woord "Tha" betekent maand. De zon en de maan wijzen erop dat je harmonie en balans tussen het fysieke lichaam en de geest dient te brengen. De kern van Hatha yoga is de ademhaling of Pranayama. De ademhaling wordt tijdens deze yoga gekoppeld aan Asanas (houdingen), Shatkarma (reiniging), Mudra's (handgebaren), Bhanda's (energiesloten), Pratyahara (terugtrekken van de zintuigen) en meditatie.

Yin yoga

Het doel van deze yogavorm is het versterken, herstellen van het bindweefsel en het versoepelen van de gewrichten. Je rekt tijdens asana's (houdingen) je dieper gelegen spieren op. De houdingen op de yogamat gebeuren al zittend of liggend. Yin yoga is een zachte, trage vorm van yoga waarbij je een langere tijd in eenzelfde houding blijft alvorens naar de volgende over te gaan. Doordat je langer in de houding blijft ga je, je grenzen op zoeken. Yin yoga is de tegenhanger van Yang yoga en wordt vaak in combinatie gegeven.

Yang yoga

Deze yogavorm wordt vaak in combinatie gegeven met Yin yoga. Yang yoga is een actievere en vloeiendere vorm van yoga. Je gebruikt je spieren door deze aan te spannen. Je ontwikkeld hierdoor kracht en uithoudingsvermogen.

Asthanga yoga

De betekenis van Asthanga is 8 ledematen en verwijst naar de 8 takken binnen de yoga geschreven door Patanjali. Asthanga yoga is een dynamische, vloeiende vorm van yoga en verdrijft gifstoffen uit het lichaam maar enkel als je voldoende vocht in je lichaam hebt om de afvalstoffen uit te zweten. De yogavorm heeft series die vastliggen en die ontworpen zijn om dagelijks een zelfstandige practice te kunnen beoefenen. Doordat de yogaseries vastliggen kan je, je aandacht richten op je eigen lichaam.

Vinyasa

Is een dynamische yogavorm. Andere benamingen voor deze yogavorm kunnen zijn: flow yoga, yoga in aerobic stijl. Bij deze yogavorm start je met zonnegroeten. Daarna volgen er nog verschillende losse asana's achter elkaar. Deze vorm is afgeleid van Asthanga yoga. Het enige verschil met deze vorm is dat er in de series met yoga houdingen ruimte is voor variatie. Tijdens Vinyasa yoga wordt er warmte binnenin het spiermetabolisme gecreëerd. Voor de mensen die graag hun uithoudingsvermogen trainen zullen deze yogavorm zeker kunnen appreciëren, je zal gegarandeerd zweten tijdens deze les. Net als bij Asthanga yoga.

Iyengar

Iygengar yoga is ontwikkeld door B.K.S Iyengar. Het is een dynamische, actieve vorm waarbij 3 elementen belangrijk zijn: techniek (precisie van yogahoudingen en ademhalingen), timing (duur van de ademhaling) en reeksen (vaste volgorde van yogahoudingen). Tijdens het beoefenen van deze yogavorm maak je gebruik van attributen zoals riemen, blokken, doeken,... zodat je minder spierkracht moet gebruiken.

Kundalini yoga

Kundalini yoga is vorm van yoga waarbij energie (Kundalini) vrijkomt door het openen van Chakra's in het lichaam. De energie is slapend in het lichaam en deze moet vrijgemaakt worden. Chakra's kunnen omschreven worden als energetische punten in het lichaam die in balans moeten zijn zodat de energie vrij kan stromen.

Dru yoga

Yoga van het hart wordt deze vorm ook wel eens genoemd. De oorsprong is terug te vinden in Hatha yoga. Bij deze zachte yogavorm, worden vloeiende series opgebouwd waardoor energie in je lichaam vrij kan stromen. Energie blokkades (EBR) worden hierdoor opgelost. In Dru yoga komen alle bewegingen vanuit de rug.

Wat heb je nodig?

Als je yoga wil beoefenen heb je volgende items nodig:

  • yogamat

  • dekentje

  • kussentje

  • yogariem

Welke kledij kan je best aandoen?

Tijdens yogabeoefening moet je in bepaalde asana's (houdingen) kunnen staan daardoor is het belangrijk dat je comfortabele kledij aandoet waarin je jezelf goed voelt. Afhankelijk van de intensiteit van de yogavorm heb je meer of minder kledij nodig. Ook afhankelijk van de temperatuur van de ruimte. Ik werk daarom zelf met laagjes die je kan aandoen als je het koud hebt of als je het te warm hebt, kan verwijderen.

Namasté,

Yogista

bottom of page