top of page

Wie is Yogista?

Hoi,


Mijn naam is Lindsey. Tijdens een sportdag op school, toen ik 16 jaar was, kon ik niet zoveel meedoen en dat vond ik niet zo leuk. Ik had vocht in mijn polsen en over flexibele spieren. Je ziet andere plezier maken maar je kan zelf niet meedoen en dat voelt niet leuk aan. Ik was blij dat ik tijdens 1 van de activiteiten wel mee kon doen aan het einde van de dag. We moesten met zoveel mogelijk mensen op een bal van 1m80 klimmen en erop blijven zitten. We waren met 2 teams die tegen elkaar streden. Een aantal medeleerlingen hielden de bal vast terwijl anderen erop klommen of anderen omhoog trokken. Iemand trok mij omhoog maar omdat ze mij niet konden houden heeft ze me moeten loslaten en ben ik op mijn rug gevallen. I

k ben toen van de shok & pijn beginnen te hyperventileren en het ging niet over. Ik kreeg geen lucht meer, had pijn op mijn burstkast. Ik voelde me ook heel bang en wist helemaal niet wat er gebeurde. Het deed ontzettend veel pijn als ik mijn benen moest bewegen of nog maar probeerde recht te komen. Toen de ambulancier aankwam begon ik terug te hyperventileren en zij is heel kwaad geworden en zei: "stel je niet zo aan". Al bij al ben ik er goed vanaf gekomen, een ge


barsten staartbeentje en een barstje in mijn bekken. Al duurde het wel een half jaar vooraleer ik terug wat beter kon wandelen. Tijdens deze periode was het ook zeer moeilijk voor mij om een trap op te kunnen lopen. Er was geen lift op school dus daardoor hadden ze een draagberrie stoel aangeschaft om mij naar boven te kunnen dragen. Een aantal jongens van het 4de middelbaar moesten mij telkens tijdens de ochtend of speeltijden afhankelijk van welk gebouw we zaten naar boven dragen. Tijdens verschillende van deze momenten konden ze mij moeilijk houden en viel ik bijna terug naar beneden. OP een gegeven moment was de angst zo groot dat ik een paniekaanval had die niet meer overging en ze een dokter en mijn vader hebben moeten opbellen. De dokter heeft eerst op me proberen in te praten maar niets hielp. Hij heeft me dan een klap in het gezicht verkocht en toen is het onmiddelijk overgegaan. De dokter heeft me toen geleerd dat ik via een buikademhaling en langzamer te ademen, mezelf rustig kon krijgen.


Tijden mijn studies voedings- en dieetkunde heb ik veel geleerd over gezonde voeding en bewegen. In 2011 ben ik begonnen met fitnessen en daar kon je ook verschillende groepslessen volgen. Ik besloot om verschillende groepslessen uit te testen en 1 daarvan was Yoga. Ik nam deel aan een les en voelde mij zo ontspannen dat ik er niet meer mee wou stoppen. Er kwamen geen gedachten meer en ik was alleen maar bezig met de yoga poses en in het moment zijn. De ademhalingsoefeningen en het ademhalen tijdens de yogales hebben mij zo geholpen. Ik was altijd ontspannen na de les en wilde dit zo lang mogelijk vasthouden.


De yoga lessen waren voor mij een goeie basis, om mij door een moeilijke periode met een angststoornis verder te helpen. Deze is tijdens mijn studies door de stress tot uiting gekomen. Toen wist ik echter nog niet dat het een angststoornis was, dit ben ik later te weten gekomen. Een angststoornis is dat je bang bent om een paniekaanval te krijgen en dat je dan daardoor angstiger word en jezelf meer gaat isoleren.


Als ik op een drukke plaats kom, dan heb ik het moeilijk. Ik heb dan het gevoel dat ik geen kant op kan en begin het benauwd te krijgen. Ik voel dan druk op mijn borstkast, begin misselijk te worden en eventueel diarree. Hetgeen ik dan wil doen is wegvluchten van deze plek. Mijn gedachten zijn dan constant, tintelingen en diarree. Ik ben dan in gedachten bezig met een uitweg te zoeken. Symptomen van een paniekaanval kunnen voor iedereen verschillend zijn.


Toen mijn relatie stuk liep is de angststoornis zo erg geworden dat ik niet meer kon buiten komen zonder in paniek te slagen en was ik steeds bang dat ik opnieuw een paniekaanval zou krijgen. Alles was moeilijk en ik voelde dat er iets mis was, maar ik wist niet goed wat. Door de combinatie van yoga, meditatie en exposure therapie is de angststoornis uiteindelijk weggegaan en was ik dus niet meer bang om een paniekaanval te krijgen. Door de exposure therapie ga je steeds buiten je comfortzone en zal de angststoornis uiteindelijk afnemen.


Tijdens deze periode ben ik me meer en meer gaan verdiepen in yoga omdat ik het zo ontspannend en rustgevend vond. Ik raakte er meer en meer door geïnteresseerd wat yoga allemaal kan. Ik las tijdschriften, boeken, online artikelen,... In 1 van de tijdschriften die ik las, kwam ik een verhaal tegen over Mindful adventure, een mindfullness reis in Tanzania, Afrika met Alina. De redactrice ha

d zo'n inspirerend verhaal geschreven over hoe ontspannend ze het vond en dat het haar leven had veranderd. Ik dacht bij mezelf het is nu of nooit en met een bang hartje heb ik mezelf ingeschreven. Reizen is altijd een passie van mij geweest maar met mijn angsten voor nieuwe dingen, mensen en plaatsen was het moeilijk. In het vliegtuig kreeg ik een paniekaanval en ik kon alleen nog maar denken: "ik wil uit dit vliegtuig". Ik heb niet naar dat angstige stemmetje geluisterd en ben gewoon blijven zitten. Daar is veel moed voor nodig want je wil alleen maar wegvluchten uit deze situatie. Het was een hele mooie reis. Ik leerde kamperen, nieuwe cultuur, nieuwe mensen en ik leerde meer over mezelf. We gingen dieren spotten, wandelen, mediteren, yoga doen.


Op een dag waren we aan het wandelen naar een krater en we hebben daar beneden aan het meer een oefening gedaan "The quantum light breath". Tranen kwamen rolden uit mijn ogen maar ik was me aan het inhouden, Alina zei tegen mij: "het is oké, laat het zijn". Nadien voelde ik me zoveel beter. Het voelde alsof er was een last van mijn schouders was gevallen. Toen ik terug thuis was voelde ik me sterker dan ooit en het was een hele mooie beleving. Daar is het zaadje gepland om een Yoga Teacher training te volgen.


In November 2017 vond ik de tijd rijp om een Yoga Teacher training te volgen. De opleiding volgde ik bij Yogalife, International school for yoga teachers (RYT 200 hours). In april 2018 studeerde ik af. Ik ben super blij dat ik dat heb gedaan want daardoor heb ik meer vertrouwen in mezelf gekregen en daar zijn de eerste zaadjes gepland om zelf yogalessen te gaan geven. Ik vond het zo leuk om te doen en het geeft mij zoveel voldoening als ik aan het einde van de les allemaal ontspannen en blije mensen voor mij zie zitten. Een aantal maanden later werd "Yogista" geboren.


In oktober 2019 was de tijd rijp om nog een nieuwe yoga opleiding te volgen nl. Yoga Nidra (RYT 60 hours). Hiervoor ben ik naar het magische Goa in India gereisd. Tijdens deze wondermooie reis heb ik niet alleen deze yoga vorm leren kennen maar ook weer een ander stukje van mezelf. Als je meer wil weten over Yoga Nidra klik dan hier. Ik heb er een blog artikel over geschreven.


In Januari 2022 kreeg ik een burn-out. Het heeft zo’n impact gehad op mijn leven. De altijd bezige bij was helemaal op. Ik kon geen 500m meer wandelen zonder misselijk te worden. Ik ging van mijn bed naar de zetel, naar de tafel om te eten & terug opnieuw naar mijn bed. Ik voelde mij een complete mislukkeling. Want de altijd perfecte & blije Lindsey was helemaal opgebrand. Tijdens deze periode heb ik ook mijn angststoornis met paniekaanvallen opnieuw ontwikkeld door op een te drukke plek nl. een markt op de zeedijk, te komen en het gevoel te hebben dat ik geen kant meer op kon. Ik begon het benauwd te krijgen, werd misselijk, overgeven, diarree, trillend lichaam & ik voelde een hele diepe angst & onveiligheid. Door deze paniekaanvallen was het heel moeilijk om buiten & onder de mensen te komen. De angst voor een nieuwe paniekaanval overheerste mijn leven waardoor ik er een depressie bovenop kreeg. Nu 1,5 jaar later kan ik eindelijk zeggen dat het beter gaat, dat het goed komt. Ook al geloofde ik dat in het verleden niet als anderen mij dit zeiden. Ik wilde het wel geloven maar het lukte mij niet. Het proces van een burn-out is op de pas van een schildpad die op de oever staat & naar het water wil gaan om er te gaan zwemmen. Het gaat langzaam maar langzaam is goed omdat het herstel dan beter is.


Vandaag wil ik jou verder helpen om jouw stress en angsten te doen verminderen en jou radicaal laten kiezen voor jezelf en jouw droomleven d.m.v. yoga en coaching.


Yogista Lindsey


Ps. als je vragen heb, aarzel dan niet om mij te contacteren.

Comments


bottom of page