top of page

Wat is Yoga Nidra en waarom is het goed voor jou?


Betekenis

Yoga betekent: eenheid/samenhorigheid/connectie

Nidra betekent: slaap

Waar komt Yoga Nidra vandaan?

Yoga Nidra is opgericht door Swami Satyananda Saraswati. Hij kwam dit per ongeluk tegen toen hij 's nachts een school bewaakte. Om 3.00 uur viel hij in een diepe slaap tot 6.00 uur in de ochtend. De jongens op deze school zongen vanaf 4:00 uur Veda's (hymnes). Een tijdje later hield de school een evenement. Tijdens dit evenement zongen de jongens deze Veda's. Swami Satyananda Saraswati had het gevoel dat hij ze eerder had gehoord. Hij had echter nog nooit het fysieke gelezen of gehoord. Na afloop van het evenement vroeg hij aan een van de jongens, hoe het mogelijk was dat hij dit gevoel had. Een van hen vertelde hem dat zijn onderbewustzijn dit oppikte toen hij sliep terwijl zij aan het zingen waren. Het triggerde hem en hij begon Tantra te leren als onderdeel van Nyasa. Bij Nyasa zingen ze bewust mantra's en voelen ze verschillende lichaamsdelen. Bij Yoga Nidra roteren we de verschillende lichaamsdelen. Wat betekent dit? We brengen onze aandacht naar de verschillende lichaamsdelen en proberen ze te voelen.

De kunst van ontspanning

Weet jij het antwoord op deze vraag? Denk hier een moment over na. Je zou kunnen denken dat je ontspant als je in een stoel zit met een kopje thee of koffie, een film kijkt of de krant leest,... Dit is geen ontspanning maar een zintuiglijke (voelen, proeven, ruiken, horen) afleiding van perceptie. Echte ontspanning vindt plaats als je volledig bewust bent.

3 Types ontspanning

Spanning wordt gecreëerd of je nu te weinig of te veel nadenkt, een dieet volgt, te veel of te weinig slaapt,...

Spanning is aanwezig in de verschillende lagen van onze persoonlijkheid. dit kan zorgen voor je ongelukkig voelen, chaos, depressie,...


De verschillende types van spanning kunnen de volgende zijn:

 • Spierspanning: spanning die is opgeslagen in de spieren.

 • Emotionele spanning: meestal uiten we onze emoties niet of weigeren deze emoties te zien. Zo komen ze vast te zitten in ons lichaam. Bijvoorbeeld: Liefde, haat, verdriet,...

 • Mentale spanning: elke ervaring wordt opgeslagen in onze geest, net als een harde schijf van je computer. Of je nu naar een winkel gaat, naar je werk gaat, tegen jezelf praat, aannames doet over iets of iemand, zintuiglijke waarnemingen.

Dit zijn de Samskara's. Tijdens de Yoga Nidra halen we deze spanningen weg. Je gaat werken aan de diepere (onderbewuste) lagen van je geest. Door de helderheid tijdens de Yoga Nidra beoefening kun je jouw ideale leven creëren. Je maakt je huis ook op regelmatige basis schoon, dus moeten we dit ook doen met onze geest.

Wat doet Yoga Nidra?

Yoga Nidra biedt volledige fysieke, mentale en emotionele ontspanning. het lijkt of je slaapt maar je bent je volledig gewust en we werken in op de diepere lagen van onze geest. We zijn in een staat tussen slapen en wakker zijn. Doordat we ons in deze staat bevinden, kunnen we tegen onze onderbewustzijn praten.

Wist je dat 1uur yoga Nidra gelijk staat aan 4 uur slaap? Wie wil er niet wat extra energie om dingen te doen?

Waarom is het goed voor jou?

Er zijn verschillende redenen waarom Yoga Nidra goed is voor jou. Ik heb er 5 uitgepikt:

We kunnen onze gewoonten veranderen

Ik denk dat ik kan zeggen dat de meesten van ons 1 slechte gewoonte hebben die ze zouden willen veranderen of misschien iets van onszelf. Bijvoorbeeld: meer zelfvertrouwen, meer rust, gezonder eten, jezelf mooi vinden zoals je bent,... Tijdens de Yoga Nidra zijn we ontspannen en ontvankelijk. We planten het zaadje in ons onderbewustzijn in. Dit zaadje noemen we de "Sankalpa". Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Ik ben kalm

 • Ik ben ontspannen

 • Ik heb energie

 • Ik ben sterk

 • ….

Het zaadje gaan we inplanten in ons onderbewustzijn en komt na een tijdje tot ontkieming. Welk zaadje wil ij inplanten in jouw onderbewustzijn?

Vermindering van stress

Ik ga je vertellen wat stress doet met je lichaam. Wanneer jouw lichaam in aanraking komt met een stressvolle situatie, kunnen we verschillende dingen gaan ervaren zoals angst, woede,... Wanneer er effectief een bedreiging is, gaat ons lichaam in de vechten of vluchten modus. Wanneer dit gebeurt wordt de hypothalamus en het endocrien systeem geactiveerd. De hypothalamus is gelegen in onze hersenen en het zorgt voor volgende zaken:

 • bloeddruk

 • hartslag

 • signalen zoals honger, dorst,...

 • lichaamstemperatuur

Het endocriene systeem zijn klieren die zorgen voor de hormonale huishouding in ons lichaam. Het systeem bevat veel verschillende onderdelen waaronder de hypothalamus.

Wanneer het systeem over geactiveerd wordt, merk je dat je lichaam op een bepaalde manier kan reageren. vb. overmatig zweten, diarree, hoofdpijn, hoge hartslag, hoge bloeddruk, spierpijn,...

Andere symptomen van stress kunnen slaapeloosheid, angst, geïriteerdheid,.... verzoorzaken.

Wanneer we ontspannen, dan wordt ons parasympatische zenuwstelsel geactiveerd. Dit systeem zorgt ervoor dat het lichaam tot rust komt en herstelt. De reactie van ontspanning gaat langzamer dan de stijging van het effect van stress op ons lichaam. Wanneer we Yoga Nidra doen, ontspannen we en daalt de overactiviteit van de hypothalamus en het endocriene systeem. We trainen ons systeem om te reageren op stressvolle situaties en om onze ontspanning snel te laten reageren.

1 uur Yoga Nidra = 4 uur slaap

Wie wil er niet zoveel rusten op een kortere tijd? Ik wil ook wel duidelijk maken dat Yoga Nidra de slaap niet kan vervangen maar het kan wel bijdragen als tool om je minder moe te voelen en om meer ontspanning te creëeren in je leven.


Wanneer we slapen, zijn er 3 verschillende fasen:

Wakker:

 1. Onze bewuste mind is actief en neemt externa omgevingsfactoren waar (voelen, ruiken,...

 2. Dit zijn de snelle bèta golven.

Dromen:

 1. Ons onderbewuste mind wordt actief.

 2. Onze onderdrukkte verlangens, angsten en diepgewortelde indrukken (samskara's) worden uitgedrukt.

 3. Dit zijn de theta golven.

Diepe slaap:

 1. De onderbewuste mind is actief.

 2. het is de bron van ons instinct, dieper gelegen ervaringen.

 3. In deze fase zijn de samskara's niet actief omdat onze mind en lichaam stil zijn.

 4. Dit zijn de delta golven.

Tijdens Yoga Nidra bevinden we ons tussen een staat van wakker zijn en dromen. De duur van deze staat is tussen 3-5 min en wordt gecaracteriseerd door alfa golven. De alfa golven zorgen voor diepe ontspanning en loslaten van spanning in de spieren. We kunnen deze alfa golven niet ervaren als we aan het slapen zijn

Meer creativiteit

Tijdens Yoga Nidra zijn we volledig onstpannen en dat heetft een speciaal effect op onze hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat theta golven (dromen) kunnen optreden tijdens Yoga Nidra. Dit zorgt voor creativiteit.

Therapeutisch effect

Yoga Nidra kan ook ondersteunend werken volgens verschillende onderzoeken. Het kan angst, depressie, slapeloosheid, astma, hoge bloeddruk, migraine, hoofdpijn,.... verminderen.

Hoe werkt Yoga Nidra?

Je kan op je mat gaan liggen of op je bed. Je zorgt ervoor dat je comfortabel en warm zit. Je kan een deken op je lichaam leggen. Onder je nek of schouders kan je een kussen leggen. Eventueel een opgevouwen deken of bolster onder de knieën. Bedek je ogen met een oogmasker of sjaal. Luister naar de leraar die je door de Yoga Nidra sessie leidt.


Voor wie?

Het is voor alle leeftijden, religies, talen en geloofsovertuigingen.

Ben je benieuwd om Yoga Nidra te proberen? Ga dan naar de pagina aanbod. Bij het tabblad gratis kan je luisteren naar een gratis opname.

Namasté,

Yogista Lindsey

bottom of page